Blog

A ragasztószalag erejének nyomában - keresd techinkai adatlapjainkat!

2021.02.23 13:13
A ragasztószalag erejének nyomában - keresd techinkai adatlapjainkat!

Mennyire erős a ragasztószalag? Gyakran hangzik el ez a kérdés, amikor a megfelelő terméket keressük pl. dobozaink zárásához. De tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent, hogy erős, illetve, hogy milyen paraméterek határozzák meg, hogy a választott ragasztószalag alkalmas-e az adott feladatra? Termékspecifikus fizikaóra következik konyhanyelven.

Vegyük sorra a négy tulajdonságot, melyeknek ismeretében már jó eséllyel fogunk tudni válaszolni a bevezetőben feltett kérdésre.

  1. Szakadási nyúlás
    Ennek vizsgálatára leginkább egyoldalas szalagok esetében van szükségünk, melyek tipikus felhasználási módjainál szakítóerő éri a hordozóanyagot, a mi esetünkben a polipropilént vagy a papírt. Egy egyszerű százalékos értékről van szó, ami azt mutatja meg, hogy egy 1 col széles szalag az eredeti hosszának hány százalékára nyújtható, mielőtt elszakadna.

  2. Szakítószilárdság
    A vizsgálati módszer azonos az előző pontban bemutatottal, csak az eredmény más. A rendszerint ugyanúgy 1 col széles szalag elszakításához szükséges hosszirányú erőt határozzuk meg. Mértékegysége a Newton (N).

  3. Tapadás
    Azt mutatja meg, hogy mekkora erőre van szükségünk, hogy egy szintén 1 col szélességű szalagot „felszakítsunk” egy adott, jellemzően rozsdamentes acél felületről. Vizsgálhatjuk 90 fokban is, de a ragasztószalagok esetében a 180 fok a sztenderd. Mértékegység itt is a Newton. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tapadás nem azonnal a felragasztás után éri el maximumát, de ahogy a többi gyártó, úgy mi is a maximális értéket tüntetjük fel. Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy ahhoz, hogy bármilyen ragasztószalag esetében az optimális értéket kapjuk, fontos, hogy a ragasztandó felület száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen, megfelelő nyomást alkalmazzunk ( a nyomásérzékeny ragasztóréteg, ugye) és hagyjunk elég időt a tapadás felépülésére.

  4. Nyírás
    Vegyük a már jól ismert 1 col szélességű és adott hosszúságú ragasztószalag darabunkat. Ragasszuk fel egy rozsdamentes acél felületre és tegyük ki egy a ragasztási felülettel párhuzamos, adott nagyságú húzóerőnek. Mérjük meg, hogy ennek az erőnek a hatására mennyi idő alatt nyíródik el a ragasztóréteg, tehát mozdul el a szalag a húzóerő irányába.

És hogy miért foglalkoztunk ezzel a témával? Azon felül, hogy ezen alapismeretek valóban fontosak a megfelelő termék kiválasztásához, mi még azzal is segítünk, hogy mostantól a Superpack összes ragasztószalagjához elérhető és letölthető a terméklapon a technikai adatlap, amiből kiderülnek a fenti adatok. Reméljük, ezzel is könnyebbé tudjuk tenni az eligazodást ragasztószalag kínálatunkban.

Ha mégis bizonytalan lennél, keresd ügyfélszolgálatunkat, és biztosan megtaláljuk a megfelelő terméket.


Ajánlott termékek:

Superpack B52 átlátszó biosolvent ragasztószalag 48/60

Superpack H42 barna hotmelt ragasztószalag 48/60

Superpack A38 átlátszó akril ragasztószalag 48/60

Superpack S45 csendes akril barna ragasztószalag 48/60

Superpack K89 barna hotmelt papír ragasztószalag 48/50