Blog

Ez a ragasztószalag néha tényleg életmentő

2020.09.11 14:18
Ez a ragasztószalag néha tényleg életmentő

Egyszerű találóskérdéssel kezdenénk: mi az a legtöbb háztartásban megtalálható eszköz, ami  végtelen hétköznapi problémára nyújt megoldást, nem szúr, nem vág, de még csak nem is a csavarhúzó? A kérdés egyáltalán nem beugratós, hiszen a megoldás a közkedvelt duct tape szalag. 

Mi is ez pontosan?  

duct tape-et leginkább úgy jellemezhetnénk röviden, hogy egy rendkívül erős, tartós, víznek is ellenálló ragasztószalag. (Ékes bizonyítéka ennek, hogy láttuk már villamos ajtajának gyors hibajavításaként is. – a szerk.) Végtelen olyan szituációban lehet tehát hasznunkra, ahol egy rugalmas, mégis hő hatásának is kellően ellenálló megoldásra van szükségünk, pl. autónál jelentkező probléma esetén, ruhajavításnál, és valószínűleg legtöbb lakásban elsőként ezzel kezdik meg a szivárgó vízvezeték javítását is. 

Végtelen lehetőség, és majdhogynem elfér zsebben is, de az autónk kesztyűtartójában már biztosanés a szerszámosláda aljáról sem hiányozhat.   

A katonaságtól apu barkácsdobozáig - Duct tape minitörténelem 

duct tape ragasztószalag története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, amikor Vesta Stoudtnak az egyszerű lőszergyári munkásnak támadt az az ötlete, hogy a lőszeres dobozoka egy téphető, mégis erős, textil alapú, vízhatlan ragasztószalaggal kellene lezárni a korábbi megoldások helyett. Nem félt Roosevelt elnöknek is levelet írni, amely hatására a Johnson & Johnson elkezdte a duct tape gyártását. A frontvonalon harcoló katonák pedig köztudott, hogy a legjobb terméktesztelők, így később sátorjavításra, egyenruhák, és később a járműveik üléseinek javítására is a duct tape-et kezdték el használni. A frontról hazaérkező katonák persze a megszokott eszközt hiányolták civil életükből, így megjelent a ragasztószalag kereskedelmi forgalomban is.   

Eleinte főként háztartási hűtő-fűtő csővezetékek javítására használták, (ekkor változtatták meg a katonai zöld színről szürkére) neve is ekkor lett a manapság is ismert duct tape (duct=csatorna, csővezeték).  

Miből áll a duct tape és mi a titka?  

Alapvetően három rétegből épül fel: egy alsó rétegből, ami erős, kaucsuk alapú, – a mi esetünkben szintetikus kaucsuk, tehát hotmelt-  ragasztó, amelyet egy textil háló követ a tartósság és magas hosszirányú szakítószilárdság érdekében. Vízállóságáért a legfelső LDPE réteg felelős. Kritikus tulajdonsága egyben a legfontosabb is: keresztirányban könnyedén elszakítható akár kézzel is, ami a legtöbb javítási feladatnál kulcsfontosságú.  

Napjainkra a duct tape szalagok számtalan színben, akár egyedi nyomtatással is elérhetőek, ezzel is alkalmazkodva az esetleges felhasználási területhez. Sikerét és népszerűségét jól mutatja, hogy éves eladott mennyisége elég lenne ahhoz, hogy 12x körbetekerjük a Földet.   

Te milyen helyzetben használtad már? Ha van egy jó felhasználási ötleted, vagy egy vicces, esetleg érdekes történeted a duct tape-ről, írd meg nekünk, és próbáld ki egyedülálló ragasztószalagunkat a mindennapi életben! 


Ajánlott termék:

Superpack D150 hotmelt szürke duct tape 48/50