Blog

Duni alapanyag kisokos

2021.08.17 12:25
Duni alapanyag kisokos

A környezetvédelem manapság egyre fontosabb és sarkalatosabb kérdéssé válik és szerencsére egyre többen ismerik fel ennek jelentőségét és bolygónk védelmét. Ehhez mérten a technológia is igyekszik lépést tartani az igényekkel és manapság már számtalan alternatívát találhatunk az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére. De mit is jelentenek a furcsa idegen nyelvű kifejezések és rövidítések, úgy mint PLA, bagasse vagy FSC?

Szomorú 2020-as adat, hogy évente legalább egymilliárd PET palackot dobunk a szemétbe. Ez már önmagában is óriási szám, és akkor még nem beszéltünk az evőeszközökről, a poharakról és az elviteles dobozokról. 2021. július 1-től Magyarországon is bevezették a jogszabályt amely szerint bizonyos egyszer használatos műanyagok mostantól tiltólistásak a vendéglátásban és a kereskedelemben egyaránt. A pandémia kihívásai után valós érvágásként érintette mindez az egyébként is megtépázott vendéglátóipart, ugyanakkor az, hogy tegyünk valamit Földünkért, egyértelműen nem várhatott tovább egy perccel sem.

Mi, a Superpacknál a Duni márka kiváló minőségű termékei mellett tettük le a voksunkat, akik 50 éves tapasztalattal rendelkeznek az alternatív tároló- és evőeszközök gyártásában. A korszerű gyártástechnológiák miatt azonban a Duninál és más gyártóknál is rengeteg idegen kifejezéssel találkozhatunk, nem csak az alapanyagok tekintetében. Ez természetesen nem csak azért lényeges, hogy még több idegen szóval bővüljön szókincsünk, hanem azért is, hogy pontosan megismerhessük egy adott termék funkcióját, tulajdonságait és valós elvárásaink lehessenek azzal kapcsolatban, hogyan is teljesít élesben, a vendéglátás örökké pörgő világában.

Ha te is belezavarodtál a különböző rövidítésekbe, vagy épp most ismerkedsz a fogalmakkal, akkor a legjobb helyen jársz. A következőkben ezekről rántjuk le a leplet.

Kezdjük azzal a kifejezéssel amivel talán a leggyakrabban lehet találkozni manapság a nagy bútoripari termékek csomagolásaitól kezdve akár a csokoládés papíron át. Ez nem más, mint az FSC.

Miért fontos, hogy FSC logóval jelölt papírterméket válassz?
Azért, mert...
-környezettudatos, fenntartható módon készült
-előállításakor kiemelten figyelnek az ökológiai egyensúly fenntartására
-előállításuk érdekében nem pusztítottak el természetvédelmi területeket
-nem használnak káros növényvédő szereket
-a kivágott fák helyére újakat ültetnek

Jó, ha tudod, hogy FSC kartonból készülő termékeink a megszokottnál vastagabbak, így garantáltan szivárgásbiztosak, akár több napos hűtőben való tárolás után is.

Ami az alapanyagokat illeti, a nálunk kapható termékek PLA-ból, bagasse-ből vagy FSC minősítésű kartonból készülnek.

A hideg italos poharak alapját képező PLA egy olyan bioműanyag, ami lebomló és komposztálható, ugyanis a kukoricakeményítő fermentálásakor felszabaduló tejsav polimerizációjával készítik az ebből gyártott termékeket. Ez azért is előnyös, mert sok gyártó ugyan (fenntartható forrásból származó) papírt használ, azonban a szivárgások megelőzése és a hőtartóság miatt műanyag alapú bevonattal kombinálja poharait, ami ellehetetleníti a valós újrahasznosítást. A Dunival emiatt sem kell aggódni!

A bagasse alapanyagú termékek, mint például a tányérok egy része a cukorgyártás során visszamaradt rost anyagból készülnek. Mivel lebomlanak, akár az ételmaradékokkal együtt is kerülhetnek közvetlenül a komposztálóba. Palettánkban nemcsak bagasse-ból készülő tányérokat találsz, hanem elviteles dobozokat is, hogy egy terméket se kelljen nélkülöznöd környezetbarát opcióként sem.

A Duni elviteles dobozainak egy része rPET-ből, vagyis 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek, míg a leveses poharak tetői CPLA-ból, azaz hőmérsékletnek nagy mértékig ellenálló, biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyagot jelent. Ezt az anyagot növényi cukrokból állítják elő, ezáltal a belőlük készülő termékek komposztálhatóak. A CPLA a környezetbarát vendéglátás legfontosabb és leggyakoribb alapanyaga.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos háttértudással felvérteznünk, és Te is a Duni környezetbarát opciója mellett teszed le a voksod.

Szerintünk a minőség és az esztétikum kéz a kézben jár, ne érd be kevesebbel!


Ajánlott termékek: 

Duni Octabagasse elviteles tál 400 ml - 50 db/csomag
Duni Octabagasse elviteles tál 650 ml - 50 db/csomag
Duni Octabagasse elviteles tál 1000 ml - 50 db/csomag
Duni Octabagasse tető 400 ml-es tálhoz, átlátszó rPET - 50 db/csomag
Duni Octabagasse tető 400 ml-es tálhoz, bagasse - 80 db/csomag
Duni Octabagasse tető 650 ml-es tálhoz, átlátszó rPET - 50 db/csomag
Duni BioPak papírtányér ø150 mm
Duni BioPak papírtányér ø220 mm
Duni BioPak szögletes papírtányér 130 mm x 200 mm
Duni BioPak bagasse tányér ø150 mm
Duni BioPak bagasse tányér ø180 mm
Duni BioPak italos pohár 65 ml; PLA
Duni BioPak italos pohár 250 ml; PLA
Duni BioPak italos pohár 390 ml; PLA
Duni BioPak italos pohár 580 ml; PLA