Blog

Mi az a hullámkarton, és minek köszönheti ellenállóságát?

2021.04.06 16:05
Mi az a hullámkarton, és minek köszönheti ellenállóságát?

Ha nagy mennyiségű csomagolóanyagot használsz, minden bizonnyal találkoztál már FEFCO hullámkarton dobozzal. Ha a munkád során nem is, a mindennapi életben azonban biztosan volt már a kezedben kartonpapír. Legtöbbször barna, nehéz összehajtani, ebből készülnek ezek a termékek. Vajon azt is tudod, hogy milyen összetevők határozzák meg, hogy mennyire erős - vagy mennyire drága - a hullámkarton, miből készítik és milyen pluszt nyújthat ez az anyag csomagküldéskor? Most következő blog bejegyzésünkből kiderül.

A hullámkarton dobozok anyagának összetétele 

Kezdjük is mindjárt az alapoknál. A standard hullámkarton (ezt használják a FEFCO dobozok gyártásakor is), három részből tevődik össze, és alkotja az általunk ismert formát. Egy hullámosított vagy bordázott lap helyezkedik el középen, ezt veszi körül kettő réteg papír. A speciális bordázott rész mind a külső, mind a belső lapokhoz ragasztott formában illeszkedik. A felhasznált ragasztó egységesíti a bordázatot, illetve megadja a karton keménységét és végső stabilitását is. Mi a Superpacknál szívesen tesszük le a voksunkat a legjobb minőségű és legkörnyezetbarátabb csomagolóanyagok mellett, ami dobozok esetében a papírt, esetünkben a hullámkartont jelenti. A végső anyagstruktúra szempontjából ugyanis a legfontosabb tényező az, hogy milyen papírból készül egy hullámkarton. A gyártás során a leggyakrabban kraft papírt használnak, amely puhafából készül és rostjainak köszönhetően az egyik legerősebb, és legjobb nyomtathatóságú papír is egyben. Ennek eredményeképpen vált hosszú évek alatt a legelterjedtebb fedlap típussá, amelyet hullámkarton csomagolóanyagok gyártásakor használnak. 

A hullámkarton dobozok faltípusai 

A különböző súlyú és fajtájú papírokon kívül a hullámkarton egyik létfontosságú paramétere falának típusa. Alapvetően a hullámkarton fala két alátétből és a köztük lévő bordázott papírból áll, amelyet egyfalú kartonnak nevezünk. Az alátét-borda-alátét kombináció számának megváltoztatásával ugyanakkor más strapabírású, akár kifejezetten nagy illetve súlyos tárgyakhoz illeszkedő változat is elérhető. Ha bizonytalan vagy abban, hogy az általad csomagolni kívánt termék milyen falvastagságot igényel, keress minket bátran elérhetőségeink bármelyikén, hiszen szakértő ügyfélszolgálatunk örömmel áll rendelkezésedre ilyen kérdésekben is. 

Mit kell tudni a hullámkarton dobozok bordáiról?

A FEFCO hullámkarton dobozok bordái masszívan kihatással vannak a dobozok végső teherbírására, illetve ezáltal a kész termék árára is. A „borda” -ahogyan korábban már szó volt róla- egy hullámosított karton, amelyet két síklap közé ragasztanak. Ennek súlyával van összefüggésben az, hogy tulajdonképpen milyen típusú, milyen feltételeknek megfelelő doboz készül. Az egészen lapos bordákat „E” jelzéssel jelölik. Ez a típus a legalkalmasabb a nyomtatásra, illetve a kereskedelmi forgalomban ezzel találkozhatunk a leggyakrabban, de létezik a C és B jelölés is, ami kifejezetten szállítmányozásra tervezett, nagyobb teherbírási feltételeknek felel meg. A falak számát variálva természetesen számos más verzió is elérhető, például az előbbiek keresztezéséből létrehozott ötrétegű konstrukciót eredményező EC vagy EB borda, amelyek rendkívül tartósak, strapabíróak a nyomtatható és esztétikus külső mellett.