Blog

Minden amit tudni akartál a karton dobozokról, de nem merted megkérdezni - I. rész

2021.04.06 15:56
Minden amit tudni akartál a karton dobozokról, de nem merted megkérdezni -  I. rész

Tulajdonképpen mi is az a FEFCO kód? Miért alkották meg ezt az univerzális rendszert? Mi alapján tudod kiválasztani a számodra leginkább megfelelő csomagolóanyagot? Ismerjétek meg jobban a hullámkarton dobozokat a Superpack új blog sorozatával, ahol többek között a fenti kérdésekre is választ adunk.

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, amivel valószínűleg már te is találkoztál, ha csomagolóanyagra van szükséged: a FEFCO kóddal. 

A FEFCO kód egy nemzetközileg elismert rendszer a hullám- és kemény kartonpapír csomagolások típusaira. A kódok számjegyei a dobozok fajtáját, és a fajtán belüli egyedi jellemzőket jelentik. Minden számhoz más-más formájú és felhasználású doboz tartozik, így könnyítve meg a hullámkarton dobozok általános felhasználását. 

A kód eredetileg a FEFCO és az ESBO által lett kifejlesztve az 1960-as évek végén, azért, hogy kiváltsák ezzel a csomagolások hosszú és komplikált szöveges leírását, és lecseréljék azokat a korábbinál egyszerűbb, egyértelműbb kódokra. Fontos szempont volt, hogy egy közös nyelvet teremtsenek a vásárlók és a papíripari szereplők között szerte a világon, amit gyorsan és könnyedén tud mindkét fél értelmezni. 

A dobozokhoz tartozó egyedi kódok megmutatják az egyes doboztípusok alkalmazkodókészségét, felhasználhatóságát és sokszínűségét. Minden kód négy karakterből áll. Az első két számjegy a stílusra utal, az utolsó kettő számjegy pedig a kategórián belüli egyedi dobozt jelöli. Például, 0201 az az egyes stílusú doboz a 02-es (slotted-type doboz) kategóriából. 

A FEFCO ajánlása (és mi, a Superpacknál is ezt valljuk) alapján érdemes legalább akkora hangsúlyt fektetni a dobozok záródására, mint magukra a dobozokra. Az ajánlott csomag lezárás történhet ragasztással, ragasztószalaggal vagy tűzéssel. 

Ugye, most már te is alig várod, hogy a hullámkarton dobozok között ilyen egyszerű és átlátható módon tudj válogatni? Ha már égsz a vágytól, hogy leadhasd első rendelésed, van egy jó hírünk: a Superpack oldalán tudsz kartondobozt FEFCO kód alapján is keresni, ráadásul mindegyik mellé tudunk mutatni terítékrajzot is, hogy biztosan azt válaszd ki, amelyikre a leginkább szükséged van.

A hullámkarton dobozokról készült sorozatunk következő részében a legnépszerűbb fajtákat ismerheted meg.